Lokale Omroep Echt - Susteren

Marskramer Susteren mogelijk dicht, onzekerheid over Xenos en Intertoys Echt

De Blokker Holding gaat zich volledig richten op de Blokker. Dit heeft mogelijk grote gevolgen voor de Intertoys en Xenos in Echt en de Marskramer in Susteren, de overige winkels van het concern.

Foto: Google Streetview

Marskramer gaat volledig door als franchiseformule. Dat betekent dat de 42 franchisewinkels openblijven. De andere 100 eigen Marskramers van de Blokker Holding worden gesloten. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de Marskramer in Susteren.

Voor 5 andere winkelformules wordt een nieuwe eigenaar gezocht. Het gaat om de Intertoys (Intertoys/Bart Smit/Toys XL), Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker. Voorlopig dus grote onzekerheid voor de werknemers van de Intertoys en de Xenos in het centrum van Echt. In februari 2017 vroeg LOES de Blokker Holding naar een mogelijke sluiting van de Xenos in Echt.


UPDATE: Blokker bevestigt: Marskramer Susteren gaat dicht

Blokker bevestigt: Marskramer Susteren gaat dicht


Foto: Katinka Muyres

Een woordvoerster Blokker Holding toen: “Over het openen of sluiten van winkels, anders dan de winkels waarover wij reeds hebben gecommuniceerd, kunnen wij helaas geen uitspraken doen.”

De Blokker Holding richt zich in de toekomst dus alleen nog op Blokker, de winkel waarmee het allemaal begon in 1896. Dat gaat in de komende 2 jaar ten koste van circa 1 900 arbeidsplaatsen.

Toch worden tot april 2018 nog eens 100 winkels van Blokker gesloten. De 400 winkels die overblijven worden vernieuwd en volledig verbonden met de website blokker.nl. In juni 2016 verdween de Blokker zelf al uit het centrum van Echt, in maart 2017 sloot de winkel in Maasbracht. De details over de te sluiten winkellocaties en de personele gevolgen worden de komende maanden nader uitgewerkt. Blokker Holding heeft een sociaal plan met de vakbonden afgesproken. Hiermee is ook een vangnet gecreëerd voor de werknemers die hun baan verliezen.

De Blokker Holding wil de overige winkelbedrijven ‘intact’ verkopen. De medewerkers van deze bedrijven zullen dan onderdak vinden bij de nieuwe eigenaren. Bij de te verkopen winkelbedrijven zijn circa 13 500 medewerkers in binnen- en buitenland werkzaam.

“Op dit moment richt Blokker Holding zich met 7 winkelformules op 3 markten: huishoud, speelgoed en wonen. Maar in een speelveld dat steeds competitiever wordt en met consumenten die hogere eisen stellen, moeten winkelbedrijven zich voortdurend vernieuwen om relevant en interessant te blijven. De daarbij gewenste snelheid, wendbaarheid en commerciële slagkracht, vereisen meer focus.” Door zich volledig te richten op de Blokker wil het bedrijf de leidende positie in het segment ‘huishoud’ behouden en verder versterken.

“We realiseren ons heel goed dat deze aankondiging een grote impact heeft op onze medewerkers”, zegt Casper Meijer, CEO Blokker Holding. “Bij Blokker, Marskramer en op het hoofdkantoor van de holding gaan arbeidsplaatsen verloren. Dit is een ingrijpend besluit voor onze collega’s die met veel inzet dagelijks onze klanten helpen en achter de schermen bijdragen aan de modernisering binnen de verschillende winkelbedrijven. Wij zijn ervan overtuigd dat onze andere winkelformules met een nieuwe eigenaar een goede toekomst hebben.”