Lokale Omroep Echt - Susteren

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Expositie ‘Verbinding, de reis van 700 tassen & Vooruit naar buiten!’

11 augustus 2017 van 11:00-16 september 2017 van 17:00

De expositie ‘Verbinding, de reis van 700 tassen & Vooruit naar buiten!’ is van 11 augustus tot en met 22 oktober te zien in Museum De Domijnen, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard.
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen

Meer dan 700 tassen in een kunstwerk. Prachtige verhalen die je kunt beluisteren vanuit een tas die je meeneemt naar buiten. Leerlingen van het DaCapo College uit Sittard die tassen ontwerpen die Sittard-Geleen verbinden. “Kortom: een verfrissende manier om ons cultureel erfgoed onder de aandacht van onze bezoekers te brengen”, zegt conservator Kitty Jansen van Museum De Domijnen, Historie en Archeologie over de nieuwe tentoonstelling ‘Verbinding & Vooruit naar buiten!’ die vanaf 11 augustus in het museum aan de Kapittelstraat in Sittard is te zien.

Expositie: Verbinding, de reis van 700 tassen

Binnen in het gebouw van de afdeling Historie & Archeologie van Museum De Domijnen ontdekt u de imposante installatie van ruim 700 gebruikte tassen: eenkleurig netwerk van lijnen en knooppunten gemaakt door beeldend kunstenaar Miek Corten (Limbricht). De tassen zijn allemaal meegereisd in het leven van mensen. Een leven met vreugde, verdriet, geluk en pijn, succes en pech, gezondheid en ziekte, enz. en elke tas heeft zijn eigen verhaal. Met ‘Verbinding’ stelt deze kunstenaar zich de vraag: Hoe sterk zijn wij in het zelf waarnemen van verbindingen, zien wij het geheel maar ook het detail? En wat doen wij ermee? Volgen wij de weg òf laten wij een nieuw spoor achter?
Kitty Jansen: “Alleen het aantal is al indrukwekkend, maar het kunstwerk zal dat des te meer zijn. Want de tassen nemen de bezoekers in een audiotour ook mee naar buiten, regelrecht de stad in. Via koptelefoons zijn op wandelroutes dertig mooie verhalen te beluisteren die we hebben ontdekt in dertig geselecteerde tassen. Opnieuw slaagt het stadsmuseum erin om in een expositie de verbinding met de stad op een bijzondere wijze tot uiting te laten komen.”

Bij de samenstelling van de tentoonstelling heeft Museum De Domijnen ook samengewerkt met documentairemaker Lubert Priems en theatermaakster/schrijfster Jacqueline Kerkhof. Samen gingen zij op zoek naar verhalen die bij de tassen hoorden. “En zo ontdekten we onontgonnen geschiedenis uit Sittard-Geleen, maar ook van buiten de stad”, zegt Lubert Priems.  “Mensen nemen hun tassen immers mee naar vele plekken, in Limburg, Nederland, maar uiteraard ook naar het buitenland. Hun verhalen hebben we kunnen verbinden met de geschiedenis en dat levert spannende, interessante, grote, kleine, grappige en ook verdrietige verhalen op. Met alle emoties die daarbij horen.”

Een andere belangrijke rol in deze tentoonstelling is weggelegd voor het DaCapo College uit Sittard. Vmbo-leerlingen met het profiel Dienstverlening & Producten/Creatief maakten schitterende prints op de dertig tassen die de bezoekers mee de stad in mogen nemen. Dat heeft geresulteerd in een rijke, bonte verzameling van uiteenlopende beelden uit de stad. Kitty Jansen: “Wat een geweldige inzet, betrokkenheid en creativiteit hebben deze leerlingen laten zien! Zij zorgen met de tassen niet alleen voor herkenbaarheid van de tentoonstelling, maar vertellen ons ook hoe de jeugd naar onze stad kijkt. We zijn heel blij met hun inbreng.”

De scholieren hebben hun werk ook toegelicht. Een korte bloemlezing uit hun teksten: ‘Ik heb voor deze tas een foto van de skatebaan in Sittard gekozen. Ik ging er zelf ook altijd heen, dus als ik aan Sittard denk, denk ik aan die skatebaan.’ Een ander: ‘De Geleenbeek had mij zeer geïnspireerd.’ En weer een ander: ‘Ik heb op deze tas een treinspoor met een rits gemaakt. Voor deze symboliek heb ik gekozen omdat het mensen doet denken aan reizen en dingen met elkaar verbinden.’

“Het is fijn om met elkaar samen te werken”, zegt Lubert Priems. “Het museum, de geschiedenis, het kunstwerk, verhalen vertellen, schrijven, het komt in deze tentoonstelling allemaal bij elkaar. En dat levert, zoals dat dan heet, mooie samenwerking op. Ik raad de bezoeker ten zeerste aan om te komen, want de tassen vertellen verhalen die je anders nooit zult horen.” Kitty Jansen tenslotte heeft hoge verwachtingen over hoe de tentoonstelling zal worden ontvangen. “Als je hier niet bij bent, mis je écht wat. Heus.

Gegevens

Begin:
11 augustus 2017 van 11:00
Einde:
16 september 2017 van 17:00
Evenement Categorieën:
,

Organisator

De Domijnen

Locatie

Museum De Domijnen
Kapittelstraat 6
Sittard, 6131 ER
+ Google Maps
Website:
https://www.dedomijnen.nl/